Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi ale nebude... :P
Pro psaní do Diskuzí se musíte registrovat, je to z důvodu, aby ste se nemuseli podepisovat... A pro snazší rozeznání kdo jste, zaregistrujte se pod přezdívkou, kterou používáte na stránkách pletení... :) Děkuji za pochopení
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "9591"
Lept skla

Před mnoha lety sloužil lept skla jako náhražka drahého rytí. Byla to velmi obtížná technika. V dnešní době díky vylepšeným a snadno dostupným materiálům mohou tuto techniku využít i hobby kreativci.
Na jakýkoli čistý a odmaštěný skleněný předmět či zrcadlo nalepíme šablonu. Přes tu se ve vrstvě nanese leptací krém, který se nechá působit. Poté se smyje pod vodou a dílo je hotovo :)

Okenní průsvity - skládané hvězdy na okna - anotace
Výtvarná technika popsaná v knize je zaměřena na práci s průsvitným pergamenovým papírem. Dává nám možnost vstoupit do hry světla a stínů, barevnost papírů přináší do interiéru silné umocnění jasu a radosti. Při práci s jemným papírem zdokonalujeme svůj smysl pro přesnost, jemnost a trpělivost a zároveň postupně získáváme zručnost pro složitější a náročnější sklady. Každá hvězda je jasnou vyváženou formou, která působí nejen při skládání a tvoření pravidelného tvaru, ale především ve výsledku svou zřetelnou krásou.

„KOČIČÍ OČI“
Výroba šperků pomocí měděných drátků je známá odpradávna. Pro svoji jednoduchost a velkou eleganci je v oblibě dodnes.
Díky velké barevné i tvarové variabilitě korálků i drátků si svoji kombinaci vybere opravdu každá.
Na kurzu se naučíte vyrobit velmi efektní a jednoduchou technikou omotávání korálků drátkem tzv. kočičí oči.
Domů si odnesete sadu náhrdelníku a náušnic.
S sebou: kulaté a štípací kleště, pár kousků bude k dispozici na místě.


Vajíčka zdobená slámou
Vejce se předem obarví (klasické potravinové barvivo, cibulové slupky, barva na kůži, barva ve spreji,… Čím tmavší pozadí, tím sláma lépe vynikne. Slámu (nejlépe ječmen), zbavte kolínek, po délce rozřízněte ostrým nožem nebo žiletkou, namočte ji do vody a pak opatrně rozžehlete. Ze stébel si nastříhejte různé motivy - proužky, kosočtverce, trojúhelníky. Kulaté tvary buď můžete vystřihnout ostrými nůžkami, nebo na to existují speciální nářadí. Ze základních tvarů se skládají různé geometrické obrazce a ornamenty. Ty se na vejce nalepují lepidlem (Herkules). Lepidlo nanášejte hlavičkou špendlíku nebo párátkem. Každý kousek slámy přeneste buď pinzetou, nebo párátkem (na které se sláma přes lepidlo nalepí) na vejce a přitiskněte měkkým hadříkem. Při práci je potřeba hodně trpělivosti, zdobení jednoho vajíčka může trvat i několik hodin.

Madeirová kraslice
Toto zdobení je inspirováno výšivkou - šitou krajkou. Vyfouknuté vajíčko by mělo být nejlépe bílé a především jednobarevné. Otvory je lepší si předem načrtnout obyčejnou tužkou. Vajíčko vyvrtejte elektrickou modelářskou vrtačkou (např. kolečka, slzičky, srdíčka), které „dodělejte“ ručně pomocí kulatého pilníku. Vajíčko držte pevně v ruce a vrtejte jemným tlakem. Během této práce Vám určitě pár vajíček popraská, chce to tedy více trpělivosti než u ostatních technik. Vyvrtané vajíčko ponořte do zředěného Sava, abyste se zbavili blanek uvnitř vajíčka. Dírky zvýrazněte obtahováním bílým (hnědým i barevným) voskem – buď rozpuštěnou voskovkou, nebo titanovou bělobou s včelím voskem.

První zmínky v církevních kronikách hovoří o Vizovickém pečivu jako o pozůstatku pohanských zvyků na našem území, a to už je nějaká ta stovka let. V podobě, jaké jej lze vídat dnes, se však začalo objevovat až kolem 15.století. Původní účel byl ryze symbolický a obřadní, například zvířátka představovala některé lidské vlastnosti - ryba mlčenlivost, veverka dobrou hospodyňku, rak chránil před neštěstím a kohoutek zase štěstí přinášel. Zvířátka byla také často dávána dětem v chudých rodinách místo dřevěných hraček, věnce zase přišly ke slovu při dožínkách a nebo svatbách a o Vánocích samozřejmě nemohl chybět betlém a svícen.
Z čeho se vlastně Vizovické pečivo dělalo? Materiál na něj byl dříve v každé selské chalupě - mouka a voda - nesměly však chybět silné, ale šikovné ruce valašských hospodyněk, protože aby bylo těsto opravdu dobře uděláno, vyžadovalo nemálo námahy.
Když bylo těsto hotovo, přišly ke slovu obyčejné předměty denní potřeby, jako hřeben, nůž,nůžky, které spolu se šikovnýma rukama daly beztvaré hmotě různé překrásné tvary. Pak už stačilo doplnit figurkám oči a různé ozdoby, k tomu sloužila semínka různých rostlin, jako viky, pepře, řepky a podobně.
Nakonec se všechno potřelo husím brkem namočeným do rozšlehaného vajíčka a šup s tím do pece. Při troše trpělivosti z ní za 4 až 6 hodin hospodyně vytáhla do zlata upečené pečivo.
Budete-li chtít také zkusit štěstí, nemusíte zrovna shánět starou pec nebo husí brko, docela vám bude stačit obyčejná trouba a štěteček.


Převzato a upraveno ze stránek Petera Háby http://www.volny.cz/vizovickepecivo/
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one